Juliet Gretterwood elatkozott festmenye 8. Fejezet

 


8. Fejezet
Maryann



Az elmúlt hetekben sem csökkent a hőmérséklet, inkább csak nőtt. Még sosem volt ennyire meleg Amerikában. Már a földrajzi képe is izzadt. Sokan napernyővel próbáltak védekezni, ami vicces látvány volt az utcákon. A rádiókból is leginkább olyan számok szóltak, mint: „Lambada”, „La Macarena”, „Mi Chico Latino” és még sok más nyári sláger.

Tombolt a nyár, égett az emberek lába alatt a talaj. A fagylaltárusoknál kígyózó sor állt, főleg gyerekek. Még az állatok is behúzódtak a hűs árnyékba. Egy vörös macska gyors léptekkel vágott át az utcán, időnként felnézve az emberekre. Talán irigyelte őket a napszemüvegük miatt?

- WHISKERS! Gyere haza, te kujon!

A macska a hang irányába fordult:

- MIJAÚÚ.

- Hol csavarogtál, te?! Gyere be, még megfősz itt nekem. – a macskát szólongató férfi nem más volt, mint Adam Stoll. Imádta a macskáját. Felesége halála után már csak ő maradt neki. Ő volt az a férfi, aki a varjút is elkergette aznap éjszaka. Nem szerette a betolakodókat és a gyerekeket sem. Ha valaki felbosszantotta, elővette a baseball ütőjét.

Whiskers vad dorombolásba és dörgölőzésbe kezdett. Tudta, a gazdája haragszik rá, ezért a hízelgést választotta elterelő hadműveletként, ami remekül működött neki.

- Jó napot, Mr. Stoll. – a hang egy fiatal férfi irányából jött

- Magának is, Muro úr . Az utóbbi hetekben nemigazán láttam önt. Mondja, jól érzi magát? Rémesen lefogyott!

Adam nem tévedett. Ruka tényleg nem nézett ki jól. Arca sápadt volt, szemei alatt sötét karikák rajzolódtak ki, karjait fura foltok fedték.

- Ne aggódjon, semmi komoly. Csak egy kis megfázás.

- Megfázás, 40 fokban?! Szerintem… jobb lenne, ha elmenne egy orvoshoz, tudja a feleségemnél is így kezdődött. Nem akarom megijeszteni magát, de nem hiszem, hogy ez „csak nátha”. – Adam ölbe vette Whiskers-t, csakhogy a macska váratlanul kiugrott gazdája kezei közül, és Ruka felé szaladt.

- Szia Whiskers. Ki a jó cica? – Ruka leguggolt a kandúr mellé, finoman végig simította a vörös bundáját – Jó cica, jó… KÖH-KÖH – újabb köhögési roham tört rá. Whiskers felborzolta a szőrét és beszaladt a házba

- Hozzak esetleg egy pohár vizet?

- Ne...nem köszönöm, már jobb. – Ruka érezte a tenyerét beborító, meleg vért. Gyorsan letörölte, mielőtt Adam észrevette volna

- Ne várjon túl sokáig, maga még túl fiatal.

- Sajnálom, de most mennem kell. – a meggyötört férfi feltápászkodott a földről. - Minden jót kívánok magának, Mr. Stoll.

- Kettőnk közül inkább… magának van rá szüksége. További szép napot.

Ruka elindult a belváros felé. Még mindig érezte a vér ízét a szájában és ettől elfogta a rosszullét. Balesete óta nem ült a volán mögé. Ehelyett busszal vagy vonattal ment a munkahelyére, a közeli Gyógyszerkutató Központba. A vonaton üldögélő utas rádiójából épp a „Summer In New York” című szám szólt, amit egy sokkoló hír szakított félbe:

Leégett egy Pszichiátria Intézmény Manhattanban. A hatalmas tűzben közel 20 dolgozó és 40 beteg vesztette életét. Egyetlen élő embert találtak. A túlélő, Maryann Bikov, 23 éves lány, akit súlyos mentális zavarokkal kezeltek. A hatóságok még jelenleg is nyomoznak. A pusztító lángok szinte mindent porig égettek. A környéket lezárták, jelenleg senki sem mehet az Intézmény közelébe. Maryann állapota szerencsére nem súlyos, azonban agresszív viselkedése megnehezíti a mentősök munkáját. Dorothy Walkert hallhatták.

- Micsoda borzalom. Az a sok ember…

- Elmebajosok. – morogta az utas a rádióval az ölében – nem kár értük.

A vonaton utazó emberek között villámgyorsan feszültség tört ki, és heves vitába kezdtek az emberi élet érékéről. Ruka nem foglalkozott velük, próbált ébren maradni. Nem volt könnyű dolga, szemhéjait egyre nehezebbnek érezte. Teste minden pontján fájdalmat érzett, mégsem szólt róla senkinek. Valami történt vele az elmúlt hónapban, és ez a „valami” kezdte tönkretenni a testét.

A vonat átsiklott a St. Amelia kórház előtt is, ahol egy fiatal nő szintén terhet cipelt, igaz ő a szíve alatt. Yoko testén ugyanis látszódni kezdtek az anyaság jelei, főleg a gömbölyödő pocakja. Bizony, Yoko belépett a 4. hónapba. Várandósságának 17. hetében járt. Búcsút kellett vennie a szűk csípőnaciktól és topoktól. A növekvő magzat egyszerre volt áldás és figyelmeztető jel. Mivel a nővér még mindig titkolta állapotát, óvatosnak kellett lennie. Munkaruházatát is lecserélte, szoknya helyett nadrág és nagyobb köpeny, ezzel el tudta rejteni a gömbölyű hasát. Yoko legszívesebben világgá kürtölte volna az örömhírt, azonban félt a következményektől. A betegek miatt nem aggódott, de a pletykás kollégáktól igen. Főleg Laurától és Emilytől. A nővérek közötti eszmecseréket a lehető legminimálisabbra vette és kerülte a testi érintkezéseket. A kedélyállapota viszont remek volt, igazi energiabombává vált, ragyogott. A betegekkel továbbra is remekül bánt, nem hagyta, hogy a hangulatingadozás irányítsa, habár időnként a hormonok győztek. Ami a legjobban zavarta, az a hangos beszéd és kiabálás. Ettől a falra mászott. Amikor szabadideje engedte, elvonult egy csöndes, üres szobába, hogy kettesben lehessen magzatával. Ilyenkor dudorászott, énekelt, vagy egyszerűen csak beszélt hozzá:

- Alig várom, hogy érezhessem pici rugdalózásod. – Yoko gyengéden végigsimította hasát- Vajon a sors akarta így? Annyi év után… Olyan hihetetlen ez az egész. Bárcsak apukád is itt lehetne. Ne aggódj, hamarosan meg fogod ismerni őt.

Yoko néhány percre leült, elmerülve kismama gondolataiban, ebből éles sípolás ébresztette föl.

A zaj a pszichiátriai osztály folyosójáról jött. Azok a betegek, akiknek nem a testükkel, hanem elméjükkel volt baj. Az egyetlen szárny, ahova Yoko sosem tette be a lábát.

- Fogjátok már le! – üvöltötte egy fehér köpenyes férfi

- Nem megy, iszonyat erős! Már a harmadik dózist adtuk be neki és semmi!!! Ketten vagyunk rá, de ez kibírhatatlan!

- ÁHH! Megharapott a liba!

Yoko-t sokkolta a látvány. Egy fiatal lányra próbáltak kényszerzubbonyt húzni. Testét több helyen égési sérülések borították. Haja zilált, ápolatlan és kócos volt. A lány hadonászott, kalimpált, közben hangosan üvöltött, a szavakat amiket kiejtett Yoko nem értette.

- Ki... ki ez?

- A neve Maryann Bikov. – felelte egy vörös hajú nővér - A Brookdale-ből hozták ide. Nem tudtak vele mit kezdeni, annyira agresszív. A nyugtató semmit sem ér, mintha immunis lenne rá. Tudom hihetetlenül hangzik, de semmi sem használt. Öt kórházat járt meg, az egyikben kis híján megölte az ápolónőjét. Most itt van. Már hívtunk egy tolmácsot, annyit sikerült levennem, hogy oroszul beszél. Elég durva eset. Porig égett az elmegyógyintézet, ahol eddig kezelték. Egyedül ő élte túl. Fura, nem?

- Inkább hátborzongató!

- Tudom, félsz tőlük, a veled történtek után... érthető is. Az ember legnagyobb ellensége a saját elméje, és az övé nagyon beteg.

- Kérlek, erről ne beszéljünk. 14 éve történt. – Yoko elharapta a szó végét

Maryann vadul harcolt az ápolókkal szemben, rúgott, ütött, harapott. Nagy nehezen sikerült csak ráadni a kényszerzubbonyt. A lányt ezután elvitték egy biztonsági kóddal lezárt folyosóra. A zárt osztályra, ahonnan nincs kiút. Aki oda bekerül, élete végéig ott marad. Az ilyen betegeknek nincs esélyük az újrakezdéshez. Mint egy börtön, rácsok nélkül. A folyosó ajtaja erős acélból készült, a betegszobáké erős, törhetetlen üvegből. Ez volt az egyik legveszélyesebb szint. Tíz kamera figyelte a folyosót, minden betegre jutott egy külön belső kamera is. Yoko hallotta a sikolyukat, ördögi kacagásukat, üvöltésüket. Nem bírta sokáig, gyorsan elhagyta a folyosót, hátra sem nézett.

A rémes baleset híre hamar elterjedt a városban, minden rádió és tévécsatornán leadták, az interneten futótűzként terjedt. Több videó is keringett a világhálón, az egyiket éppen nézte valaki, egy szőke copfos, szemüveges nő.

- Azta, szép kis tűz lehetett! Megosztás, komment… like? Ki az a gyökér, aki lájkol egy ilyet?

Sarah rákattintott egy másik videóra, ahol egy sovány, ápolatlan, zilált hajú, égési sérülésekkel teli lány torkaszakadtából üvöltözött. Kiabálását senki nem értette, próbálták megnyugtatni, sikertelenül. A lány megragadta az egyik szikét, és az ápolónő nyakához szorította, pengéjével belevágott a nő nyakába.

- Hm… nem kicsit elmeroggyant a kiscsaj…

- SARAH! Gyere, pakold fel a 10-es sort!

- Repülök, kupori uraság.

A 10-es sor. Ami nem volt más, mint a barkács részleg. Nem a legkellemesebb osztály. Tom kilépett, Matthew szabadságát töltötte, így Sarah-ra hárult ez a feladat. Fémlétrával a hóna alatt megindult a kéziszerszámok felé. Felkapott egy nehéz csavarkulcsokkal teli dobozt és felmászott. Az egyik csavar azonban meglazult, Sarah alatt megingott a talaj.

- Oh, te rozzant ócskaság! – morogta és leugrott a létráról. – voltaképp… létra nélkül is elérem…

Sarah megfordult, lehajolt a csavarhúzók címkéjű dobozhoz, majd hirtelen….

CSATT!!!!

A polc úgy esett pofára, mint a zsíros kenyér. A becsapódás zajára többen felkapták a fejüket, az egyik vevő hatalmasat sikított. Közben Miles is megérkezett, aki kis híján elájult:

- ÚRISTEN... SARAH!!! 





Megjegyzések